item webimage 20190608185924 handjevol vakbondsledne toek pensioen

Voor minister Koolmees van sociale zaken breken een paar spannende dagen aan. De leden van de vakbond FNV zullen zich de komende week in een raadgevend referendum kunnen uitspreken over het pensioenakkoord, waarna het ledenparlement van de FNV (dat zijn 105 mensen) definitief het groene licht moeten geven. Het betekent dat uiteindelijk een beperkt aantal vakbondsmensen zal beslissen over de oudedagsvoorziening van 8,7 miljoen Nederlanders.

Samenstelling ledenparlement goed bewaard geheim
Volgens het Algemeen Dagblad is er weinig bekend over de samenstelling van het FNV-ledenparlement. Wie zijn het? Wat is hun profiel? Hoe zit het met de verdeling tussen oud en jong, hoe dicht staan de leden bij hun eigen pensioen? Ook de krant kwam er niet achter, omdat de FNV op dit punt niet erg mededeelzaam is.
Deze vorm van democratie ligt steeds meer onder vuur. Want is het terecht dat 1 miljoen leden van de FNV zo’n zwaar stempel kunnen drukken op afspraken die bijna 9 miljoen Nederlanders raken?

Ouderen mogen niet meepraten
De ouderenorganisaties KNVG/NVOG wijzen er minister Koolmees op dat ongeveer 3 miljoen ouderen niet betrokken zijn bij het overleg. Dat is ze al langer een doorn in het oog. Afgelopen week overhandigden ze de Tweede Kamer een petitie die door ruim 45.000 mensen is ondertekend, waarin gevraagd wordt om de ouderen direct bij het overleg te betrekken. De petitie werd met welwillendheid in ontvangst genomen, maar er zijn voorlopig nog geen aanwijzingen dat de minister nieuwe partijen aan de onderhandelingstafel zal uitnodigen. Eerder al lieten KNVG en NVOG weten geen vertrouwen meer te hebben in de huidige onderhandelaars.

Draagvlak
Het is beter voor het maatschappelijke draagvlak als ouderen wèl kunnen meepraten, zeggen KNVG en NVOG. Binnen de vakbeweging is de laatste weken het accent sterk komen te liggen op de pensioenleeftijd. Het voorkomen van kortingen en het mogelijk maken van indexering is meer en meer op de achtergrond geraakt. Gepensioneerden kunnen er niet zeker van zijn dat hun belangen door de vakbeweging goed worden meegewogen, hoewel de afdeling senioren (65-plussers) met 17 zetels goed is vertegenwoordigd in het FNV-ledenparlement. FNV-jong bezet slechts één zetel en dat geldt ook voor de ruim miljoen zzp-ers die Nederland telt.

Vakbondstijgers
Het Algemeen Dagblad komt na een moeizame zoektocht naar de identiteit van de mensen die het ledenparlement van de FNV vormen tot de conclusie dat de sleutel tot een pensioenakkoord in handen is van een club doorgewinterde vakbondstijgers.
De uitslag van het FNV-beraad is nog ongewis. ‘Het is niet zo dat ze allemaal tegen het Pensioenakkoord zijn, zoals de tv-beelden misschien suggereren. De club is verdeeld’, zegt FNV-onderhandelaar Tuur Elzinga tegen het AD.

AD-artikel lezen?
Ga naar www.ad.nl