item webimage 20190624203023 gavarenzone PME

De dekkingsgraad van de grote pensioenfondsen ABP (ambtenaren) en PME en PMT (metaal) is in mei gedaald onder de 100 procent. Ook na het bereiken van het recente principe-akkoord rond de pensioenen is het een kritische grens. Als de dekkingsgraad voor langere tijd beneden de 100 procent blijft moeten de pensioenfondsen korten.

Bij PME ging de dekkingsgraad van 100,3 procent naar 96,9 procent. Bij het ABP daalde de dekkingsgraad naar 96,1 procent en bij PMT naar 97,4 procent.
Bij het ABP heeft de daling te maken met een tegenvallend rendement. Verder worden de cijfers negatief beïnvloed door de rente die weer verder is gedaald. Onder de huidige regels (dus van voor het pensioenakkoord) mag de dekkingsgraad van een pensioenfonds niet langer dan 5 jaar minder zijn dan 104,3 procent. Duurt het langer dan moeten de pensioenuitkeringen worden verlaagd. Voor PME is dat moment aangebroken op 31 december 2019.

In het principe-akkoord dat de vakbeweging met de minister bereikte is de kritische dekkingsgraad verlaagd tot 100 procent. Kortingen voor deze fondsen zijn dan nog steeds onvermijdelijk, maar zullen dankzij het pensioen-akkoord wel lager uitvallen.