item webimage 20190719213437 pensioensoap

Er moet een eind komen aan de pensioensoap, vindt ook De Telegraaf. In een hoofdredactioneel commentaar schrijft de krant op 19 juli 2019 over dreigende kortingen; ‘Als de situatie rond de pensioenfondsen dramatisch verslechtert zul je een keer moeten ingrijpen, maar nu zijn we in een situatie beland, die aan niemand meer valt uit te leggen’.

Er is voldoende geld
‘Pensioenfondsen hebben torenhoge vermogens, de beleggingsrendementen zijn goed, maar dankzij de alsmaar dalende rente moet het pensioen van miljoenen mensen mogelijk worden gekort’, aldus de krant. Dat is ondermijnend voor het vertrouwen in het pensioenstelsel.

Vakbeweging verzaakt
De Telegraaf is kritisch naar de vakbeweging die deze verwarring laat ontstaan. De FNV roept nu wel dat er niet gekort moet worden, maar was er toch zelf bij toen de pensioendeal vorige maand werd gesloten. ‘In plaats van klagen moeten de vakbondsbestuurders aan de slag om te zorgen dat we zo snel mogelijk een nieuw pensioenstelsel krijgen’. De vakbond op zijn beurt moet knokken tegen de verkeerde beeldvorming die rond het pensioenstelsel ontstaat. ‘Dat de huidige gepensioneerden de kas snel zullen leeg eten, waardoor er niets meer overblijft voor latere generaties, is niet terecht’, zegt de FNV.

Dit kan zo niet langer
‘De dreigende korting toont aan dat het huidige pensioenstelsel met zijn strenge rekenregels onhoudbaar en onuitlegbaar is geworden’, aldus De Telegraaf.

Premier, minister en vakbond staan in hun hemd
Loon voor Later tekent hierbij nog aan: De Nederlandsche Bank toont zich ten aanzien van de huidige pensioenregels onbuigbaar en vindt dat de kortingen door moeten gaan, minister Koolmees zwijgt in alle talen, de vakbeweging staat erbij en kijkt er naar. Op social media lopen de emoties hoog op rond het pensioenakkoord dat vooralsnog helemaal geen pensioenakkoord blijkt te zijn. Daar wordt ook verwezen naar premier Rutte die de stellige indruk heeft gewekt dat bij het bereiken van een pensioenakkoord kortingen niet zouden doorgaan. Dit is de zoveelste door de premier gebroken belofte, zo wordt geschreven.