item webimage 20190807193559 lage rente

Als het gaat om de superlage rente van dit moment is de Nederlandse Staat een van de grote winnaars en de gepensioneerden zijn de verliezers. Het verklaart mogelijk het ambivalente standpunt van De Nederlandsche Bank ten opzichte van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Die laatste geeft op grote schaal aan overheden en bedrijven vrijwel gratis leningen weg, waardoor de rente nog verder wegzakt.

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank vindt dat geen goed beleid, maar praat erover met ingehouden ergernis. De reden ligt mogelijk besloten in wat hierboven wordt geschreven: de ECB is misschien niet verstandig bezig, maar voor het kabinet Rutte betekent de superlage rente incasseren. De rekening komt overigens niet alleen terecht bij de mensen die nu al gepensioneerd zijn, maar ook bij de werkenden die op dit moment pensioen opbouwen. Mogelijk hebben ze het niet in de gaten: maar het huidige economische klimaat slaat een flinke bres in hun loon voor later.

NRC heeft vandaag (woensdag 7 augustus 2019) een overzicht van wie de winnaars zijn van de lage rentestand en wie de verliezers.

Wie zijn de verliezers?

de gepensioneerden
Gepensioneerden leveren stevig in, omdat pensioenfondsen door de lage rentestand niet kunnen indexeren en mogelijk binnenkort op pensioenen moeten korten. Door De Nederlandsche Bank worden pensioenfondsen verplicht een zeer voorzichtig beleid te voeren. Een deel van hun vermogen moeten ze stoppen in staatsobligaties en die leveren nauwelijks nog geld op. Sterker; wie in staatsobligaties belegt moet bijbetalen. Houdt het kabinet vast aan de rekenrente als manier om de verplichtingen van pensioenfondsen te berekenen dan zullen gepensioneerden en werkenden daarvoor de komende tijd een gepeperde rekening krijgen. Zouden pensioenfondsen meer vrijheid krijgen dan zouden ze vermoedelijk ook hogere rendementen kunnen realiseren.

de spaarder
De spaarrente is inmiddels tot vrijwel 0 gedaald. Sommige banken geven nog een symbolische rente van 0,03%, maar de ING en waarschijnlijk ook andere banken zouden spaarders het liefst willen laten betalen voor het parkeren van hun spaargeld. De geesten worden daarvoor rijp gemaakt.

de banken
Door de lage rente loopt de winst van banken terug en dat gaat ten koste van de aandelenkoers.

Wie zijn de winnaars?

de staat
De Nederlandse staat haalde kortgeleden 2 miljard op bij beleggers, een lening waarvoor een negatieve rente geldt van 0,71 procent. Wie aan de staat geld leent moet daar dus voor betalen! Voordeel wat daartegenover staat: geld lenen aan de staat is een superveilige aangelegenheid. Je loopt geen risico.

de huiseigenaar
Huiseigenaren betalen een ongekend lage hypotheekrente. Of we met dat voordeel veel opschieten is de vraag. De huizenprijzen zijn daardoor skyhigh gestegen, waardoor het voor jonge mensen vrijwel onmogelijk is nog een huis te kopen.

de belegger
Aandelenkoersen zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Omdat geld lenen vrijwel niets kost kopen beleggers met geleend geld hun eigen aandelen op die daardoor nog meer in koers stijgen. Beleggers worden door de lage rente en de stijgende koersen slapend rijk

de bedrijven
Bedrijven kunnen vrijwel voor niets geld lenen waardoor het overnemen van andere bedrijven een makkie wordt

Lage rente is blijvend
Econoom Ed Westerhout van Tilburg University noemt in NRC twee redenen voor de lage rente; de toenemende vergrijzing. Om zich te wapenen voor de oude dag gaan steeds meer mensen sparen. En het feit dat bedrijven en overheden bij de Europese Centrale Bank vrijwel voor niets geld kunnen lenen. Het is de verwachting dat we aan deze lage rentestand zullen moeten wennen. Het maakt een oplossing rond de pensioenen steeds dringender omdat 3,5 miljoen gepensioneerden en nog eens een aanzienlijke groep die nog bezig is met zijn pensioenopbouw anders met een flinke inkomensval zullen moeten rekenen.

NRC-artikel lezen over dit onderwerp?