Netspar in Tilburg is een club wetenschappers en vertegenwoordigers van verzekeringsmaatschappijen die het kabinet adviseren over het pensioenbeleid. Over de echte onafhankelijkheid van de club wordt getwijfeld. Populair gezegd: de verdenking bestaat dat Netspar adviseert wat de overheid uitkomt op het gebied van aanvullende pensioenen.

In het pensioendebat ontbreekt een tegenkracht
Wilma Schrover, directeur van KBO Brabant, een seniorenorganisatie met 130.000 leden, gaat nog verder. Ze zegt dat commerciële verzekeraars die deel uitmaken van deze denktank bijdragen aan het frame dat het niet goed gaat met het Nederlandse pensioenstelsel omdat ze een commerciëel belang hebben bij de hervorming daarvan. De belangenverstrengeling in de pensioendiscussie is groot. Altijd lopen er wel lijnen van adviseurs, wetenschappers, beleidsmakers naar De Nederlandsche Bank of het ministerie van financiën en terug en worden steeds dezelfde visies rondgepompt. Het is een gesloten netwerk van mensen die het zeer eens zijn met elkaar. Oppositionele opvattingen kom je niet tegen, hetgeen opmerkelijk is voor een denktank. Een echte tegenkracht ontbreekt vindt de directeur van KBO-Brabant.

KBO Brabant zoekt steun
Het journalistieke onderzoeksplatform Follow the Money roept in samenwerking met Omroep Brabant mensen op om met voorstellen te komen die zich lenen voor grondig journalistiek onderzoek.
Wilma Schrover heeft de veronderstelde belangenverstrengeling bij Netspar aangemeld voor een pitch van het onderzoeksplatform . Als haar voorstel voldoende steun krijgt gaat FTM onderzoek doen.

Steunen?
Wilt u haar en KBO Brabant steunen ga dan naar onderstaande link. U kunt pas stemmen als u eerst een account hebt aangemaakt, maar dat zijn slecht een paar handelingen. FTM is een journalistieke organisatie met een betrouwbaar karakter en gebonden aan de Code van Bordeaux. Die Code garandeert bronbescherming en een zorgvuldige omgang met de privacy.

Klik hier voor de link naar de pitch van KBO-Brabant en Follow the Money.