20191128112104 uitgesteld loon

Interessante uitspraak van VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff in De Volkskrant naar aanleiding van het bericht dat hij naast zijn salaris als kamerlid ook nog wachtgeld incasseert uit vorige politieke functies, een weloverwogen beslissing, zoals hij zelf zegt. Wachtgeld is uitgesteld loon en uitgesteld loon moet worden uitbetaald, vindt Dijkhoff. Het gaat in dit geval om 37.000 euro per jaar, zo heeft De Volkskrant uitgezocht. Tot juli 2019 gaat het in totaal om 66.000 euro.

Net als pensioen....
De VVD’er heeft bewust besloten van de regeling gebruik te maken, aldus De Volkskrant ‘Over de arbeidsvoorwaarden van een ministerschap of staatssecretariaat valt niet te onderhandelen’, zegt de fractievoorzitter. ‘Dat heeft voor- en nadelen, maar het is zoals het is. Ik zie deze wachtgeldregeling als onderdeel van die arbeidsvoorwaarden. Het is uitgesteld loon, net als pensioen. Daar doe ik ook geen afstand van.’ Opmerkelijk feit: uitgesproken de VVD houdt al jaren vast aan slechts een gedeeltelijke uitbetaling van opgebouwde pensioenrechten.

Als muziek
Vooral de zin over het recht op uitgesteld loon moet gepensioneerden als muziek in de oren klinken. Wie een wat hoger aanvullend pensioen heeft (uitgesteld loon!) leverde de afgelopen jaren zo’n 17 procent aan koopkracht in omdat pensioenfondsen (ook) van de kabinetten Rutte niet mogen indexeren. Met de stelling van Dijkhoff dat hij recht heeft op zijn uitgestelde loon zou het logisch zijn dat zijn partij ook de visie op het pensioenstelsel wijzigt en pensioenfondsen toestaat een deel van hun riante rendement van de afgelopen jaren uit te keren aan de rechthebbenden...... Dat zou nog goed zijn voor de economie ook. En dat is toch een van de paradepaardjes van de liberalen.

Hele artikel lezen? Klik hier.