20191210162757 armoede

Economisch gezien mogen de bomen voor sommige bevolkingsgroepen tot in de hemel groeien: een toenemend aantal ouderen en gepensioneerden deelt niet mee in die welvaart en leeft in armoede. Dat zegt de seniorenorganisatie KBO-PCOB en ouderenbond Anbo. Ze luiden de noodklok.

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS bevestigt in De Telegraaf (10 december 2019) dat de armoede onder 55-plussers toeneemt. Velen van hen raakten in de economische crisis hun baan kwijt, kwamen in de ww en daarna in de bijstand. Ook bij 70-plussers is sprake van een stijging van de armoede, omdat de pensioenen al jarenlang niet zijn meegegroeid met de stijging van de prijzen.

Dit zijn volgens het CBS de feiten:

  • 10,5% van de ouderen tussen de 55 en 65 jaar leeft in armoede.
  • dit geldt ook voor 2,8 procent van de leeftijdsgroep tussen 65 en 75.
  • bij de groep 75 tot 85 jaar gaat het om 2,7%.
  • van de 90-plussers leeft 10% in armoede.

Zorgkosten stijgen, pensioenen dalen
Gepensioneerden worden niet alleen extra hard getroffen omdat de pensioenen niet worden geïndexeerd, maar ook omdat de zorgkosten de afgelopen jaren zijn gestegen.

Onvolledige AOW
Een bijzondere probleemgroep zijn de ouderen die geen volledige AOW-opbouw hebben. Dat zijn onder meer migranten. Voor deze groep geldt dat het AOW-inkomen al laag is en als er geen aanvullende inkomsten zijn, dan komt de lage inkomensgrens snel in beeld, aldus Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB.