20191217101045 gepensioneerden restschuld

Voor vijf tot tien procent van de gepensioneerden met een aflossingsvrije hypotheek is de betaalbaarheid van de restschuld mogelijk een probleem. Het gaat om 23.000 tot 46.000 huishoudens. Dit blijkt uit een publicatie van expertisecentrum Netspar.

Het afsluiten van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek is voor deze groep vaak niet mogelijk, omdat de regels zijn aangescherpt. Daardoor kunnen de woonlasten flink oplopen terwijl het inkomen door pensionering juist vermindert. Financieel analisten zien deze ontwikkeling als ‘een risico voor de stabiliteit van het financiële systeem’.

Maar het is ook een sociaal probleem, omdat ouderen uit de bovengenoemde groep vaak niet over het vermogen beschikken om kleiner te gaan wonen, een te hoog inkomen hebben om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning en te weinig voor een woning in de vrije sector.

Maak verlenging van huidige hypotheek mogelijk
In een publicatie op de website van Netspar zegt Mauro Mastrogiacomo dat het voortzetten van de huidige aflossingsvrije hypotheek mogelijk de meest voor de hand liggende oplossing is van dit probleem.

Meer weten? Ga dan naar deze link.