nieuws

Donderdagmiddag 5 oktober 2023 FD.
Plannen B en C.
De terugtrekkende beweging.
Hierna de tekst.
Lezen en delen!!
 
(reactie Wilma Berkhout)
"Omvang gaat regeren in pensioenland
De markt voor pensioendiensten verandert. De nieuwe pensioenwet vereist fikse investeringen in mensen en IT, en niet elk pensioenbedrijf zal dat overleven. Wie geen schaalgrootte weet te creëren, zal sneuvelen.
Het fonds voor de metaalarbeiders is het op twee na grootste in Nederland.

In het kort
Pensioenbedrijven moeten door de nieuwe pensioenwet fors investeren in mensen en IT.
Pensioenfondsen willen als klant van de pensioenbedrijven een plan B.
Schaalgrootte is belangrijk, niet elk pensioenbedrijf zal de nieuwe pensioenwet overleven.
De kans bestaat dat u de (digitale) post van uw pensioenfonds ongeopend in de prullenbak gooit. U zou niet de enige zijn. Wie de brief wél opent, leest informatie over de beleggingen. Of de oproep om uw gegevens te controleren, of ziet het telefoonnummer om te bellen bij vragen. Achter dat ogenschijnlijk saaie velletje papier gaan enorme organisaties en systemen schuil.
Zulke post wordt getikt in de bossen bij Zeist, in een kantoorgebouw naast het Haagse spoor of met uitzicht op de Amsterdamse snelweg. Daar zijn grote pensioenuitvoeringsorganisaties gevestigd, zoals PGGM, MN en APG. De namen van de fondsen die zij bedienen komen nog wel bekend voor, al werkt daar vaak maar een handvol mensen. Bij de relatief anonieme uitvoeringsorganisaties werken er soms meer dan duizend.
Miljardenvermogens
Zij beheren de administratie van pensioenfondsen en beleggen soms ook hun miljardenvermogens. Uitvoeringsorganisaties onderhouden het contact met de achterban, houden bij op hoeveel pensioen deelnemers recht hebben, betalen dit uit en innen de premies. Gaat u trouwen, of juist scheiden? De pensioenadministratie houdt het bij, zodat uw uitkering later klopt.
Het pensioenlandschap verandert. Metaalfonds PMT haalt zijn pensioenadministratie weg bij het Haagse MN. De medewerkers van het pensioenbedrijf van MN verhuizen mee naar PGGM. Nooit eerder stapte zo'n groot fonds over: het fonds voor de metaalarbeiders is het op twee na grootste in Nederland. Ook onder de kleintjes verschuift de markt. ABN Amro stopt met zijn Pension Services. Pensioenfonds Verloskundigen en Pensioenfonds Avebe verlaten het pensioenbedrijf van verzekeraar Achmea. En de verandering is nog niet ten einde.
'Wij als PGGM denken dat er door de consolidatie in de markt straks vier clusters van 4 tot 5 miljoen deelnemers overblijven. En daar willen wij er een van zijn', zegt PGGM-ceo Edwin Velzel. PGGM administreert vanaf 2024 de pensioenen van 5 miljoen (oud)werknemers en gepensioneerden. De nieuwe pensioenwet vereist veel meer communicatie met deelnemers. 'Daar zul je flink in moeten investeren. Als je de investeringen door 5 miljoen deelnemers kan delen in plaats van door 3 miljoen, dan scheelt dat de fondsen veel geld.'
Ook Arno IJmker, partner bij adviesbureau Eraneos, denkt dat de pensioenmarkt verder zal consolideren. Tot 2028 voert de sector de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) in, de nieuwe pensioenwet die in juli van kracht werd. IJmker: 'Wij verwachten dat sommige pensioenuitvoeringsorganisaties daar niet goed uitkomen. Er zullen er nog wel drie of vier wegvallen.'
Al jaren wordt het aantal uitvoeringsorganisaties kleiner, simpelweg omdat de klanten - de pensioenfondsen - ophouden te bestaan. Rond de eeuwwisseling telde Nederland ongeveer duizend fondsen, eind 2022 stonden er 174 in het register van toezichthouder De Nederlandsche Bank.
Er staat meer te gebeuren, maar niet direct, zegt Jasper Haak, partner bij consultancy AF Advisors. 'De markt is erg in ontwikkeling. Alle partijen zijn druk om de software “WTP-klaar” te krijgen en dat wordt voor iedereen een onwijze uitdaging. De WTP is een soort pauze-button voor een paar jaar - wat betreft consolidatie. Na de transitie blijven er een paar partijen over die het goed en efficiënt hebben geregeld. Die zullen de toekomstige marktleiders zijn.'
Vooral geen geld verliezen
Vooral Nederlandse bedrijven hebben schaalgrootte in de markt, zoals APG en PGGM die zonder winstoogmerk opereren. Zij worden scherp gehouden door de concurrentie van commerciële aanbieders, vaak verzekeraars. Dan zijn er nog de uitdagers: oorspronkelijk buitenlandse IT-bedrijven die ook pensioendiensten aanbieden. De Nederlandse pensioenregeling was een lang uitzondering, maar lijkt (mede door de nieuwe pensioenwet) steeds meer op die van onze buitenlandse buren.
De commerciëlen willen best geld verdienen, maar ze proberen ten eerste niet te veel geld te verliezen, zegt Tobias Bastian van pensioenadviseur Sprenkels. Zo draaide de pensioenadministratietak van Achmea in 2022 voor de veertiende keer op rij verlies. Bastian: 'De verzekeraars vinden dat ze ook een morele, maatschappelijke taak om in de sector actief te blijven. Bij de pensioenadministratie is kwaliteit belangrijker dan winst maken. Maar uiteindelijk zegt de achterliggende aandeelhouder over dat verlies: “Hoe lang kan dat nog?”.'
 
Lees hier het artikel in FD

 

 

Lees h