Zojuist ( 20 mei 2024) lees ik deze column van Sander Schimmelpenninck.
(reactie Wilma Berkhout)
ik citeer: "Na een avond doorhalen met pizza’s, patat, cola en Fristi gaven de fracties van BBB, NSC en VVD hun toestemming voor een radicaal-rechts kabinet met de PVV. De partijen zijn vast voornemens de infantiele smakeloosheid niet tot de eettafel te beperken; op het onderwijs, dat ‘politiek neutraal’ (lees: conservatief en misleidend) moet worden, zal worden bezuinigd, en het lezen van boeken wordt nog net niet verboden. Het aankomende kabinet ziet u het liefst frikandellen eten in de rij bij de Efteling, waar de achtbanen vanaf nu zullen rijden op rode diesel.
Alles moet nóg stompzinniger, kortzichtiger en egoïstischer en dan is het wel zo fijn als mensen zo min mogelijk lezen of leren redeneren. Sterker nog, het zou fijn zijn als mensen helemaal ophouden met denken, dat is immers buitengewoon polariserend en elitair. Waarom zou je investeren in het onderwijs als alle Nederlanders met gezond verstand worden geboren?" Einde citaat.

U moet zelf maar oordelen.
Ik zeg het maar eerlijk. Het is voor mij kwetsende taal, tot op het bot beledigend, en inhoud naar mensen die anders denken dan ene Sander Schimmelpenninck.
Dan heb ik een paar vragen aan hem, ondat ik graag wil weten hoe het komt dat hij zo denkt over andersdenkenden, hen en passant totaal veroordeeld en als mens afwijst in grove beledigingen en met grove woorden waaruit een volstrek dedain spreekt. Stereotypen hanterend.
-Hoe komt het dat je zo toch denkt?
-Waar komt dat vandaan?
-Waar hebben de mensen die je zo typeert jou zo geraakt
-Waar haal je de autoriteit vandaan om zo te oordelen?
in de psychologie wordt een dergelijke houding getypeerd als topdog gedrag oftewel een houding van " Ik ben Oké en jij bent niet Oké. ( Harris). Agresief verbaal gedrag.
Ik zou op deze literatuur willen wijzen. Mischien helpt die om anders te kijken.
- Thomas Frank, " The people, no."
- Michael Sandel, "De tirannie van verdienste."
- Renske Leijten, " Leuker kunnen we het niet maken."
- Kustaw Bessems, " Stuurloos."
- Tim 'S Jonker, " Armoede uitgelgd aan mensen met geld."
- Caspar Rouffaer, "Met ons pensioendoossier
doen we anderen en onszelf tekort," ( FTM 24 juni 2021.) Dit vanwege zijn commercieel optreden in het spotje van "Brand New Day," voor een " extra pensioenpotje."

Lees hier het artikel in de Volkskrant