Eduard Bomhoff schets vandaag ( 22 mei 2024)vijf argumenten waarom verplicht invaren in de Wet toekomst pensioenen voor ( toekomstig) gepensioneerden een ramp is en wat Agnes Joseph van Nieuw Sociaal Contract probeert te veranderen. Waarom ze dus de politiek in is gegaan: niet klakkeloos de foute berekeningen en dus opgeklopte scenario's van DNB uitvoeren en zo miljoenen mensen medogenloos van het bestaansschip overboord te gooien, want dat gaat gebeuren in de Wtp. Zie ook "Stuurloos" van Kustaw Bessems
1) Pensioenen worden tientallen pricenten lager vanwege beleggen in staatsobligaties. Kennelijk een presigezaak voor Knot.
2) Pensioenenuitkeringen worden inherent onzekerder: jaarlijks afhankelijke op de baren van de beurs uitkeren.
3) Zwaar werk kan wel makkelijk worden vastgesteld: Oplossing: maak samen met de vakbeweging en met Arbo-artsen een lijst van zware beroepen en gun hen een opbouwpercentage dat hoger ligt dan die 1,875 procent – ergens tussen 2 en 2,5 procent – zodat zij eerder (maar zonder verplichting) kunnen stoppen. @Luc Sultiens Senna Maatoug
4) Invaren wordt een onmogelijke puzzel omdat voor gepensioneerden 50 jaar terug gerekend moet worden en het dus zeker compleet fout gaat. (Kijk naar UWV of toeslagen (Wilma)). Mede daarom alleen nieuwe rechten invaren, zegt actuaris Joseph, (en andere actuarissen).
5) De premies zullen een speelbal worden voor werkgevers om lagere loonruimte voor hen te realiseren.Dit is wat zij willen: lagere lonen meer winst naar de aandeelhouders.
 
Lees hier het artikel in Wynia's Week