oude jonge 1

In 1996 laten de verzekeraars Nationale Nederlanden, Delta Lloyd, Achmea/Centraal Beheer, Amev, Aegon en het Verbond van Verzekeraars een onderzoek doen naar de Wet Verplichte Deelneming Pensioenfondsen om de belemmeringen op de verplichtstelling op te heffen en zo toegang te krijgen tot de miljarden omvattende pensioenmarkt. Volgens deze wet moeten werkgevers nu zaken doen met de pensioenfondsen. De verzekeraars willen de wet het liefst afgeschaft zien, of op z'n minst daarin meer speelruimte krijgen.

Het onderzoek door een task force levert een panklaar pdf lobby-traject (6.15 MB)  op hoe het bastion van het pensioenstelsel als arbeidsvoorwaarde kan worden opengebroken. Helaas voor de verzekeraars lekt het plan uit in de pdf Volkskrant (103 KB) . De verzekeraars staan ineens te kijk als mediamanipulatoren en het rapport verdwijnt onder het tapijt.

Als met de kennis van nu naar de aanbevelingen uit het rapport wordt gekeken dan dringen zich belangrijke parallellen op met de Wet Toekomst Pensioenen (WTP)! Na bijna 30 jaar krijgen verzekeraars bijna hun zin. Zie het rapport op blz. 23: Hoofdstuk 10 Communicatieplan. De WTP kan daarom gezien worden als laatste, belangrijke tussenstap in het ‘vermarkten’ van de pensioenen op weg naar afschaffing ‘verplichtstelling’ en commerciële verzekeraars onbeperkt toegang te geven tot de ‘pensioenmarkt’!

Harry van Seumeren: Pensioenspel mondt uit in 'Wassenaar II'